loading ...
GYÓGYKÚRA ÉS RELAXÁCIÓ
Források
Fürdők
Mofetták
HU
ro hu en
  • 0
  • 2
 

Mészkőbánya

BORSZÉK

Borszék

-

GPS: 46.9681, 25.566859

mutasd a térképen

Tel. 1:

E-mail:    ̶

üzenet küldése + utazástervezőbe
Hétfő 0:00 - 24:00
Kedd 0:00 - 24:00
Szerda 0:00 - 24:00
Csütörtök 0:00 - 24:00
Péntek 0:00 - 24:00
Szombat 0:00 - 24:00
Vasárnap 0:00 - 24:00
Utolsó frissítés: 2016 Július 2
Mészkőbánya

Általános bemutató - Mészkőbánya Borszék

A mésztufa vagy travertinó a hideg, nagy szénsavtartalmú ásványvizekből csapódott ki.

A nagy hozamú szénsavas ásványvizek a Borszéki-medence talapzatát képező dolomit és mészkőrétegekből oldják ki a nagymennyiségű kalcium-karbonátot. A vizek a mélyből feltörve a kalcium-karbonátot feloldják, majd a levegőn elveszítik szénsavtartalmuk egy részét, ezért a mész mészkőkristályként kiválik a vízből. A mész kicsapódik, és épít, gátakat képez, de képes magát a forrást is megfojtani, eltorlaszolva annak kifolyását.

Színe fehér, barnás-szürkés, finoman szemcsés. Helyenként üreges, porózus, jól vágható, faragható-fűrészelhető.

Ez a lerakódási folyamat ma is megfigyelhető az első bánya területén (Marmura) levő Bibirók borvízkút esetében, amely pár év alatt egy kis dombocskát képezett a kicsapódó és lerakódó kalcium-karbonátból. A bányászok ezt a kutat használták, illetve a Tündérkertben levő, ma az Emese nevet viselő borvízkutat. Hasonló lerakódás figyelhető meg a Kossuth-kút vizét levezető árok esetében, amely néhány év alatt teljesen feltöltődött, és a víz már kifolyik a sétányra.

1819-be kezdték kitermelni a borszéki travertinót. Borszéken a lakosság ezt a követ a házépítés alapozásához használta, de a közeli temető síremlékeinek nagy része is ebből készült.

1882-1887 között a Borszék-Maroshévíz közötti országút építéséhez, illetve völgyhidak falazására is felhasználták. 1904-ben Ditró és Szárhegy birtokossága volt a bánya tulajdonosa. 1935-1940, majd 1946-48 között Temeloiu görög vállalkozóé lett. 40 főt foglalkoztatott ebben az időben, akik viszonylag kezdetleges eszközökkel fejtették és munkálták meg a követ. A robbantáshoz szükséges lyukakat kézzel ütötték „spicc” (hegyes vésőszerszám) segítségével. Kézi héberrel emel-ték a kőtömböket, és ökrökkel vontatták, illetve csillékkel szállították. 1948 után ez is az állam tulajdonába került. Elkezdték a gépesítést. Kezdetben a helyiipar hasznosította, majd a megyei érdekeltségű vállalathoz tartozott, míg végül a bukaresti Marmura travertinó-kitermelő cég tulajdona lett.

Az 1960-as években utat készítettek a kőbányához a jelenlegi Temető utca meghosszabbításában. Teherautók szállították Maroshévízre, ahol átrakták vasúti vagonokba, és úgy szállították Bukarestbe vagy az ország bármelyik részébe. Volt egy rövid időszak az 1950-es évek közepén, amikor a keskenyvágányú iparvasutat is használták travertinó-szállításra.

Néhány évig működött három bánya. Amúgy már 1983-ban létezett egy törvény, amely hidrogeológiai védelmet biztosított az egész fürdőtelepnek, az ásványvizek érdekében. Ez az intézkedés fontos volt, mert jónéhány borvízforrásunk eltűnt az évek során (az Arany János-kút, a Pásztor-kút, a József főhercegkút, az Ős-forrás.  2004 márciusában mindegyiket bezárták.

A travertinó könnyen faragható, ezért kiváló épületburkoló díszkő. Ezzel az anyaggal burkolták a bukaresti metróállomásokat, a Sajtóházat (a régi Scânteia ház), valamint a Nemzeti Színházat, a Külügyminisztériumot, az Északi pályaudvart és a Köztársasági Palotát. Csíkszeredán borszéki anyaggal borították a „Fehér házat” és a „tapsteret”. A kiváló minőségű borszéki travertinó Dániában, Franciaországban és Hollandiában is nagyon keresett ipari termék volt. Sok díszítő jellegű köztéri szobor is készült a borszéki travertinóból.

A néhány éve még munkagépek zajától hangos Kerekszék és a Nagy-Borpatak völgye elcsendesedett.

Rekultiváció ugyan nem történt, de a természet lassan visszahódítja azt, ami az övé volt, és újra szép, hangulatos táj várja a felüdülésre vágyó turistákat.

.

Itt volt: 0 Te voltál már itt?
Szeretne visszatérni ide: 0 Szeretnél visszatérni ide?
Szeretne eljutni ide: 0 Szeretnél eljutni ide?
A hely tetszik: 0 Neked tetszik ez a hely?
NÉV NEGATíV VÉLEMÉNYEK (0) POZITíV VÉLEMÉNYEK (0) TURISTÁK KÉPEI
Nincsenek hozzászólások.

Légy te az első aki megosztja véleményét másokkal.
-
Szavazott 0 személy
Szavazásod: -
Vélemények cseréje segíti a helyes döntéshozást. Véleményezd te is
Új vélemény + fotók hozzáadása
Új hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Ha korábban regisztráltál már oldalunkon, akkor lépjél be, ha nem, akkor pár perc alatt regisztrálhatod magad.
what's nearby
Keresés a vonzáskörzetben
  • szálláshelyek
  • gasztronómia
  • szolgáltatások
  • látnivalók
  • események
  • programajánlatok
  • túraútvonalak
lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum

loading ...

Mészkőbánya Borszék - visitborsec.ro

Mészkőbánya Borszék. Általános bemutató, kapcsolattartási adatok, térkép, kommentek Mészkőbánya Borszék