loading ...
RO
ro hu en
  • 0
  • 2
 

Cariera de Travertin

BORSEC

Borsec

-

GPS: 46.9681, 25.566859

arată pe hartă

Tel. 1:

E-mail:    ̶

trimite mesaj + adaugă în planificator
Luni 0:00 - 24:00
Marţi 0:00 - 24:00
Miercuri 0:00 - 24:00
Joi 0:00 - 24:00
Vineri 0:00 - 24:00
Sâmbătă 0:00 - 24:00
Duminică 0:00 - 24:00
Ultima actualizare: 2. Iulie 2016
Cariera de Travertin

Prezentare generală - Cariera de Travertin Borsec

Apele minerale devenite cunoscute datorită diversităţii si calităţii lor au pus în umbră nivelul de cunoaştere şi de exploatare a mai multor alte resurse naturale.

Partea estică a sitului Scaunul Rotund (Kerekszék) cuprinde un depozit masiv de travertin, de vârstă cvaternară, cu o grosime de cca. 100 m, care a luat naştere prin precipitare din apele minerale bicarbonatate calcice şi magneziene.

Roca poroasă conţine o multitudine de resturi vegetale şi animale calcificate, printre care fosile de salcie, arin, paltin, alun, mure, brad, podeal.

Zonele ocupate cu travertine, din partea nord-estică a depresiunii s-au dezvoltat sub formă de petice, dintre care cel mai bine reprezentat ocupă o zonă de circa un kilometru pătrat, delimitată de Valea Vinului la sud, Valea Usturoi la nord şi pârâul Vinului la est.

Zonele ocupate cu travertine au aspect relativ plat, cu mici depresiuni carstice (doline).

Partea sudică a acestor depuneri prezintă margini abrupte de până la 100 m, de-a lungul văii Vinului iar zona are aspectul clasic al regiunilor carstice, cu numeroase grote, peşteri: Peştera Urşilor, Peştera de Gheaţă, Peştera Scaunul Rotund, Cetatea Bufniţelor.

Roca fiind uşor de modelat, travertinul exploatat aici cu ani în urmă (exploatare a început încă din anul 1819), era o excelentă piatră ornamentală, folosită la decorarea faţadelor multor clădiri de interes public din ţară (Casa Presei, Casa Parlamentului, în staţiile de metrou din Bucureşti, etc).

Nu departe de această carieră se află zona de unde s-a exploatat un carbonat complex de calciu şi magneziu, care, după măcinare era folosit în prepararea furajelor concentrate pentru animale.

Din considerente de protecţie a zăcământului hidromineral şi epuizarea rezervelor, exploatarea acestora a fost interzisă şi oprită în anul 2004 .

Întreaga zonă carstică are statut de zonă naturală protejată în perimetrul administrativ al oraşului Borsec.

 

Au fost aici: 0 Tu ai fost aici?
Vor să revină aici: 0 Vrei să revii aici?
Vor să ajungă aici: 0 Vrei să ajungi aici?
Locaţia îi place la: 0 Îţi place locaţia?
NUME IMPRESII NEGATIVE (0) IMPRESII POZITIVE (0) FOTO TURIŞTI
Nu sunt impresii adăugate despre Cariera de Travertin.

Fii primul care adaugă.
Această secţiune prezintă strict opiniile şi părerile utilizatoriilor siteului şi au fost publicate la cererea şi cu acordul acestora. Tourist Informator face tot posibilul să elimine mesajele defaimătoare, calomnioase sau jignitoare şi nu poate fi tras la răspundere pentru conţinutul acestei secţiuni.
-
Au votat 0 persoane
Votul tău: -
Adaugă impresia, părerea ta despre locaţie. Schimbul de experienţă ajută şi pe alţi călători să aleagă mai bine. Vă mulţumim.
Adaugă impresie + fotografii
Trebuie să fiţi autentificaţi pentru adăugare comentarii şi fotografii despre locaţie!
what's nearby
Caută în vecinătate
  • cazări
  • gastronomie
  • servicii
  • atracţii
  • evenimente
  • activităţi recreative
  • trasee
lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum

loading ...

Cariera De Travertin Borsec - visitborsec.ro

Cariera De Travertin Borsec. Date de contact, hartă acces, prezentare, fotografii şi comentarii despre Cariera De Travertin.