loading ...
RO
ro hu en
  • 0
  • 2
 

Izvorul Principal Nr. 1

BORSEC

Borsec

-

GPS: 46.975421, 25.566483

arată pe hartă

Tel. 1:

E-mail:    ̶

trimite mesaj + adaugă în planificator
Ultima actualizare: 2. Iulie 2016
Izvorul Principal Nr. 1

Prezentare generală - Izvorul Principal Nr. 1 Borsec

Izvorul Principal nr. 1 este unul dintre cele mai vechi izvoare.

Este captat pentru utilizare industrială, fiind izvorul cu debitul cel mai mare; se găseşte la capătul Aleii 7 Izvoare.

 

Scurt istoric al Izvorului principal nr.1

Ötvös Ágoston îl numeşte Izvorul Borsec. A fost captat în 1770.

Prima analiză chimică a fost efectutată sub egida Colegiului Medical Vienez în 1803, apoi de către Pataki Sámuel în 1820, de dr. Sheint în 1825, de Schnell Péter şi Stenner Gottlieb în 1841 şi 1851, de dr. Than Károly profesor universitar din Budapesta în 1873, apoi de dr. Hankó Vilmos în 1890.

În anul 1927, la propunerea composesoratului celor două comune, s-au efectuat analize la Centrul de Cercetare al Institutului Regal Maghiar de Chimie din Budapesta. Analizele au fost efectuate personal de către însuşi directorul Institutului dr. Föhls Arthur. În acelaşi an Întreprinderea Balneară a solicitat efectuarea analizelor prin Facultatea de Știinţe din Cluj, sub îndrumarea rectorului Ruzitzka Béla şi la Institutul de chimie din Bucureşti, de către dr. J. Voicu şi dr. V. Grasu.

După descrierea lui Kurz, Izvorul Principal curgea într-o covată de piatră de 2 metri lungime şi 1 metru lăţime, iar apa este de o asemenea calitate, încât nici în 15 ani nu îşi pierde tăria şi gustul. Chesh Károly, medicul balneolog al Borsecului afirma că ” În mijlocul Borsecului, în pavilioane de umplere acoperit şi iarna încălzit, prin 4 ţevi de cositor curge într-un fluid uniform renumitul borviz de Borsec şi 4 tinere secuience îmbuteliază zi şi noapte apă. Această apă de izvor face mărgele, are gust plăcut, pe care îşi păstrează şi în sticlă chiar şi neastupată.”

Hankó Vilmos spune: ”Apa izvorului Principal este apreciată ca una dintre cele mai bune ape, fiind, fără îndoială Regina Apelor Minerale.”

În anul 1962 a fost recaptat după planurile inginerului bucureştean Mihail Vernescu. Realizarea a fost supravegheată de geologul Artemiu Pricăjan din Bucureşti şi Simion Bonţideanu din Târgu Mureş. Memoria acestei recaptări este placată în marmură deasupra intrării.

”Printre cele 4 cişmele se îmbuteliază în fiecare minut 8 sticle de 1 pint, ce în 365 de zile înseamnă 4 204 800 de sticle de 1 pint adică în 365 de zile se umpleau 6 307 200 de litri de apă minerală.” Debitul anul al izvorului este de 8 milioane de litri.

Temperatura apei este de 7,5 - 8,9 °C. Are cea mai mare saturaţie de acid carbonic.

La doar 60 de metri s-a situat prima hală de îmbuteliere de o capacitate mică, care dispunea de propria centrală electrică.

La Borsec au fost folosite pentru prima oară maşinile de îmbuteliat Oelhofer-Walser, care până la acea dată erau cele mai performante dintre maşinile de îmbuteliat.

 

 

Au fost aici: 0 Tu ai fost aici?
Vor să revină aici: 0 Vrei să revii aici?
Vor să ajungă aici: 0 Vrei să ajungi aici?
Locaţia îi place la: 0 Îţi place locaţia?
NUME IMPRESII NEGATIVE (0) IMPRESII POZITIVE (0) FOTO TURIŞTI
Nu sunt impresii adăugate despre Izvorul Principal Nr. 1.

Fii primul care adaugă.
Această secţiune prezintă strict opiniile şi părerile utilizatoriilor siteului şi au fost publicate la cererea şi cu acordul acestora. Tourist Informator face tot posibilul să elimine mesajele defaimătoare, calomnioase sau jignitoare şi nu poate fi tras la răspundere pentru conţinutul acestei secţiuni.
-
Au votat 0 persoane
Votul tău: -
Adaugă impresia, părerea ta despre locaţie. Schimbul de experienţă ajută şi pe alţi călători să aleagă mai bine. Vă mulţumim.
Adaugă impresie + fotografii
Trebuie să fiţi autentificaţi pentru adăugare comentarii şi fotografii despre locaţie!
what's nearby
Caută în vecinătate
  • cazări
  • gastronomie
  • servicii
  • atracţii
  • evenimente
  • activităţi recreative
  • trasee
lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum

loading ...

Izvorul Principal Nr. 1 Borsec - visitborsec.ro

Izvorul Principal Nr. 1 Borsec. Date de contact, hartă acces, prezentare, fotografii şi comentarii despre Izvorul Principal Nr. 1.